Investeerder Chrysalix Venture Capital steekt 100 miljoen euro in een nieuw Nederlands fonds voor robotica. Dat gebeurt in samenwerking met RoboValley, een innovatiehub dat ontstaan is uit de TU Delft.

Volgens de initiatiefnemers strandt de ontwikkeling van nieuwe technologie nu vaak op universiteiten en in laboratoria die te weinig startkapitaal hebben om te kunnen groeien en de stap naar de markt te zetten. Met hulp van het RoboValley Investment Fund moet de stap naar de markt sneller worden gezet.

Het fonds betekent onder meer goed nieuws voor Delft, dat met RoboValley en de TU Delft een belangrijke positie heeft in de robotica-industrie. Momenteel werken daar ruim 170 wetenschappers samen met overheid en bedrijfsleven aan de ‘next generation’ robotica. In totaal zijn er 21 robotica startups gevestigd naast al langer bestaande roboticabedrijven.

Begin Silicon Valley

“We willen proberen om het begin van Silicon Valley na te bootsen”, zei Martijn Wisse vorig jaar tegenover Z24. Hij is samen met algemeen directeur Arie van den Ende de drijvende kracht achter RoboValley. Het techwalhalla nabij San Francisco groeide in de vorige eeuw uit tot het kloppend hart van alles wat met computers en technologie te maken heeft. De regio staat bekend om zijn unieke combinatie van topuniversiteiten, kennis, talent en investeerders.

“Wat wij hier nu willen doen, is dat broedplaatsidee aanzwengelen”, aldus Wisse, die vorige zomer werd benoemd tot hoogleraar biorobotica aan de TU Delft. “En dan moet je het ook maar een naam geven. Eigenlijk is die naam niet eens zo belangrijk, behalve dan dat het in één woord de ambitie aangeeft.” RoboValley moet voor de robotica worden wat Silicon Valley is voor de techsector.

Angst voor banenverlies

De verwachting is dat het merendeel van het geld uit het nieuwe fonds in de 'robo-hub' in Delft wordt geïnvesteerd. Algemeen directeur Van den Ende van RoboValley denkt dat het geld over twee jaar al is besteed. "Maar investeerders maken zich al op voor een volgende kapitaalinjectie", zo zei hij. Daarbij trekt volgens hem het fonds indirect ook andere financiers aan waarmee de slagkracht tot wel een half miljard euro kan oplopen.

De investeringen in de robotica-industrie, een markt die wereldwijd goed is voor 19,4 miljard euro en binnen tien jaar goed is voor ruim 50 miljard euro, zorgen de komende jaren naar verwachting voor 15.000 tot 25.000 extra banen, die als een olievlek vanuit epicentrum Delft uitvloeien.

Dat robots steeds vaker het werk van mensen in bijvoorbeeld de zorg of in de industrie overnemen, is niet bij uitstek negatief. Ook de angst voor robots is niet terecht, aldus Van den Ende. "Niet alleen de beste jongetjes en meisjes van de klas zijn daarvoor nodig. Ook lager opgeleide mensen zijn nodig." Van den Ende doelt onder meer op onderhoud en installatie van robotica in de maakindustrie.

Wereldtop

In RoboValley werken momenteel meer dan 170 robotica-onderzoekers samen met experts, ondernemers en beslissers uit zowel de publieke als private sector. Ook verschillende onderwijsinstellingen worden nadrukkelijk betrokken bij de plannen. Het TU Delft Robotics Institute dient als kloppend hart bij de ontwikkeling van de ‘next generation’ robotica. Van den Ende verwacht met de hub met tien tot vijftien jaar tot de wereldtop te horen.

Opvallend zijn de hoogleraren ethiek die bij de ontwikkelingen betrokken worden. "Vooruitgang op het gebied van robots is goed, maar wel op verantwoorde basis", zo klinkt het.

Volgens Van den Ende was het fonds hard nodig. Onlangs sprak hij ondernemers die overwogen om naar de VS te verhuizen, juist omdat daar het geld zit. "Waarom niet bij Delft linksaf slaan", zo legde hij de ambities van RoboValley uit.

Voordeel van Nederland: de platheid

Delft heeft een aantal voordelen ten opzichte van concurrerende regio's in landen als Zuid-Korea en Denemarken en regio’s als Boston, München en Silicon Valley, zo vertelde Martijn Wisse vorig jaar. De platheid van Nederland is misschien wel het grootste voordeel: alle bedrijven en instellingen zitten dicht bij elkaar, dus een afspraak is zo gemaakt.

Maar ook de platte organisatiestructuur helpt. “Wij zijn het sneller oneens met de baas en dat is essentieel bij robotica, waarbij je veel verstand moet hebben van heel verschillende dingen”, aldus Wisse. “Software, elektronica, design, de gebruiker. Al die dingen moet je goed begrijpen en dat zit bijna nooit in een persoon. Als je een hiërarchisch bedrijf bouwt waar de topman geen alleskunner is, dan is de kans veel kleiner dat je een goed product ontwikkelt.”

Kennis is er voldoende in Delft. Wil RoboValley echt van de grond komen, dan zijn er een paar aansprekende bedrijven nodig die commercieel succes behalen, denkt Wisse. “Dan krijg je dat opeens iedereen robotica wil studeren en daar een startup in wil beginnen. Dan heb je de juiste cultuur te pakken.”

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl